Ratkaisukeskeinen työnohjaus

Ratkaisukeskeinen työnohjaus on myönteinen ja tavoitteellinen väline joka soveltuu paitsi yksilön, tiimien ja työyhteisöjen toiminnan kehittämiseen, myös ongelmien ja erilaisten muutosprosessien ohjaamiseen.

RYHMÄTYÖNOHJAUS

Ryhmätyönohjaus

Kehittää yhteisiä toimintatapoja ja lisää työryhmässä vallitsevaa avoimuutta ja luottamusta
Lue lisää
Previous
Next

ESIMIES JA JOHDON TYÖNOHJAUS

Esimies ja johdon työnohjaus

Pysähdytään ja tutkitaan oma tapa toimia esimiehenä. Tutkitaan vaikeita tilanteita, jaksamista ja ryhmädynamiikkaa
Lue lisää

  

 

Ratkaisukeskeinen työnohjaaja Stefan Träskelin 

Stefan on luova, rohkea ja asiakkaita arvostava työnohjaaja,  jolla on erinomainen taito kuunnella asiakkaitaan ratkaisukeskeisillä korvillaan ja kääntämään ongelmat myönteiseksi tavoitteeksi. Stefan keskittyy ohjattavien vahvuuksiin, resursseihin, mahdollisuuksiin ja taitoihin enemmän kuin ongelmakohtiin tai heikkouksiin. Hän vahvistaa ohjattavien positiivisia vahvuuksia, minkä kautta pyritään ratkaisemaan ongelmatilanteita.

Stefan soveltaa ratkaisu- ja voimavarakeskeisen vaikuttavia ajatusmalleja  johdon ja työntekijöiden työnohjausprosessissa joka parantaa työnohjattavien ongelmanratkaisukykyä ja lisää itsetuntemusta

Ratkaisukeskeinen työnohjaaja Stefan Träskelin


Esimies ja johdon ratkaisukeskeinen työnohjaus

Työnohjauksen avulla on mahdollista käydä läpi erilaisia työhön liittyviä asioita, ilmiöitä ja kokemuksia johtamiseen ja työnohjaukseen erikoistuneen ammattilaisen kanssa. Sen lisäksi johdon työnohjaus on työntekijän oman työn, työtavan ja työntekijän oman itsen tarkastelua ja tutkimista erityisesti johtajuuden ja johtamisen näkökulmasta.

 Työnohjaus mahdollistaa Esimiehelle ammatillisen kasvun ja kompetenssin lisääntymistä ja samanaikaisesti parantaa työn laatua. Tavoitteellinen ja pitkä prosessi mahdollistaa syvällisen henkilökohtaisen sekä luottamuksellisen, ammatillisen ja organisatorisen kehittymisen

Ratkaisukeskeinen Yksilö työnohjaus

Yksilötyönohjaus sopii erityisesti tilanteisiin, joissa haluat tutkia omassa työssäsi tapahtuneita tilanteita, muutostilanteita ja niistä heränneitä ajatuksia ja tuntemuksia. Työnohjauksessa voit kehittää omaa työotettasi tai työskentelytapoja. Työn vuorovaikutus- ja ongelmatilanteita voidaan tarkastella eri näkökulmista ja tätä kautta saada niihin lisää tietoisuutta, uutta ymmärrystä ja vaihtoehtoisia tapoja toimia.

Yksilötyönohjas on kahdenkeskeistä, henkilökohtaista, työnohjaajan ja ohjattavan välistä ammatillista vuorovaikutusta. Yksilötyönohjauksessa ohjattava tutkii esimerkiksi yksittäistä työhön liittyvää ongelmaa tai omaa kehittymistään ammatissaan.

 

Ratkaisukeskeinen Ryhmä työnohjaus

Ryhmätyönohjauksen avulla voi kehittää yhteisiä toimintatapoja ja lisätä työryhmässä vallitsevaa avoimuutta ja luottamusta.  Työnohjaus on täysin luottamuksellista ja kaikkia ryhmän jäseniä sitoo vaitiolovelvollisuus ryhmässä käsitellyistä asioista. Ryhmätyönohjaus työskentely on tavoitteellista, vaihtoehtoisten näkökulmien ja ratkaisumallien tutkimista dialogisessa suhteessa muiden ohjattavien kanssa.

Ryhmätyönohjaus antaa mahdollisuuden pysähtyä  ja löytämään ratkaisuja jaksamisen kysymyksiin, ammatillisen kehittymisen kysymyksiin, omaan työhön ja työkäytäntöihin, omaan työrooliin liittyviin haasteisiin ja ongelmiin, työyhteisön tomivuuden, vuorovaikutussuhteiden ja ilmapiirin parantamiseen.


Ratkaisukeskeinen Kriisi työnohjaus

Kriisityönohjaus tukee yksilöä tai ryhmää kriisin kohtaamisessa ja läpityöskentelyssä. Kriisin taustalla tai  äkilliset kuormittavat tekijät voivat olla esim  työilmapiirin kärjistyneet ongelmat, henkilöiden väliset konfliktit, väkivalta sekä erilaiset menetykset ja traumojen kohtaaminen vähentävät käsittelemättöminä työn tehokkuutta. Riitojen varhainen ratkaisu auttaa työntekijöitä pääsemään konfliktin aiheuttamasta tunnekuormasta ja keskittämään energiansa perustehtävänsä toteuttamiseen.

 

Kriisityönohjaus tarjoaa mahdollisuuden sekä käsitellä omia tunteita, ajatuksia ja kokemuksia kyseistä tapahtumasta että saada lisää tietämystä tulevien haasteiden kohtaamiseen. Kriisityönohjaus on työstä esiinnousevien ongelmien, haasteiden ja stressitekijöiden käsittelyä. Kyse voi olla vaativasta asiakastilanteesta, akuutista muutostilanteesta, työpaikan yhteishenkiongelmista tms. 

 Kriisityönohjaus on lyhytkestoisempaa (1-5 kertaa) ja melko tiheällä aikataululla kuin muu työnohjaus. Kriisityönohjauksen tarve ja toteutus selvitetään yhteistyössä työnohjaajan ja tilaajan kanssa. 

 

Ratkaisukeskeinen työnohjaus on tutkitusti 

– toimiva keino kirkastamaan työn tavoitteita

-tukemaan jaksamista

–  työn organisointia

– yhteistyötä 

–  käytännön ongelmien ratkaisemista työssä. Ratkaisukeskeinen työnohjaus on myös loistava ammatillisen kasvun tuki. Ratkaisukeskeinen työnohjaus on tutkimuksissa myös todettu lisäävän yksilön työhön sitoutumista, motivaatiota ja työn laatua.