MItä On ratkaisukeskeinen työnohjaus ?
Ratkaisukeskeinen lähestymistapa on ongelmanratkaisun ja kehittämisen menetelmä, joka keskittyy löytämään toimivia ratkaisuja ja hyödyntämään yksilön tai ryhmän olemassa olevia voimavaroja. Se poikkeaa perinteisistä ongelmakeskeisistä lähestymistavoista, joissa päähuomio on ongelman analysoinnissa ja sen syiden ymmärtämisessä. Ratkaisukeskeisessä lähestymistavassa keskitytään sen sijaan siihen, mitä halutaan saavuttaa ja miten tavoitteisiin voidaan päästä käytännön ratkaisuin.
Ratkaisukeskeisen lähestymistavan perusperiaatteet
Tulevaisuussuuntautuneisuus
Työnohjaus keskittyy enemmän tulevaisuuden tavoitteisiin ja mahdollisuuksiin kuin menneisyyden ongelmiin. Tavoitteena on auttaa ohjattavaa näkemään, mitä hän haluaa saavuttaa ja miten siihen päästään.
Voimavarojen tunnistaminen
Ohjauksessa korostetaan ohjattavan omia voimavaroja ja aiempia onnistumisia. Tavoitteena on hyödyntää näitä resursseja uusien ratkaisujen löytämiseksi.
Pienten askelten periaate
Muutokset ja edistys tapahtuvat usein pienin askelin. Työnohjaus kannustaa ohjattavaa tekemään pieniä, konkreettisia toimenpiteitä, jotka vievät kohti suurempia tavoitteita.
Asiakaslähtöisyys
Ratkaisukeskeinen lähestymistapa perustuu siihen, että ihminen itse on paras asiantuntija omassa tilanteessaan. Sen sijaan, että ulkopuolinen asiantuntija tarjoaisi valmiita ratkaisuja, työnohjaaja auttaa ohjattavaa löytämään ratkaisut itse.
Keskittyminen ratkaisuun, ei ongelmaan
Ratkaisukeskeisessä lähestymistavassa ei keskitytä ongelmien analysointiin tai niiden juurisyiden selvittämiseen. Sen sijaan huomio kiinnitetään siihen, mikä toimii ja miten niitä elementtejä voidaan hyödyntää ratkaisujen löytämisessä.
Positiivinen lähestymistapa
Ratkaisukeskeinen työnohjaus pyrkii löytämään ja vahvistamaan positiivisia poikkeuksia – hetkiä, jolloin asiat ovat menneet hyvin. Näiden hetkien tunnistaminen ja analysointi auttaa rakentamaan menestyksekkäitä toimintamalleja.