TYÖYHTEISÖSOVITTELU

Sovittelu on tehokas tapa työyhteisön ristiriitojen ratkaisemiseen. Puolueeton ulkopuolinen henkilö, sovittelija,  auttaa riidan osapuolia sovittelumenettelyn avulla löytämään tilanteeseen kaikkia tyydyttävän ratkaisun. 

Ratkaise riidat työpaikalla

Millaisia riitoja ja tilanteita sovittelulla voidaan ratkaista?

  • Erilaiset yhteistyöongelmat
  • Kuppikunnat, juorut, pahansuopaisuus ja puhumattomuus
  • Kiusaamiset
  • Organisaation muutokseen liittyvät konfliktit
  • Esimiehen ja alaisen väliset konfliktit
  • Esimiesvallan väärinkäyttö
  • Stressi- ja työuupumustilanteet
  • Työajan käyttö
  • Irtisanomistilanteet
  • Jatkuvien poissaolojen aiheuttamat tilanteet

 

Ristiriitatilateessa ulkopuolisen puolueettoman sovittelijan rooli voi olla keskeinen, jotta ihmiset kykenisivät taas puhumaan toisilleen

Tiimivalmennus

TYÖYHTEISÖSOVITTELU

Sovittelija ei osallistu erimielisyyden ratkaisuun vaan toimii sovinnon mahdollistajana (fasilitaattorina). Hän ohjaa prosessia, jonka lopputuloksena asianosaiset itse löytävät ratkaisun. Sovittelija mahdollistaa kuulluksi tulemisen sekä sallii tunteiden käsittelyn, moraalisen pohdinnan ja arvokeskustelun.

Sovitteluprosessissa osapuolet tuottavat kaikkien hyväksymän sopimuksen, jonka noudattamiseen he yhdessä sitoutuvat

SOVITTELUN VAIHEET

 

Sovittelu aloitetaan yhteisellä infotilaisuudella, jossa osallistujille kerrotaan prosessin vaiheet.  Onnistunut prosessi edellyttää, että osallistujat sitoutuvat siihen, tuntevat luottamusta sekä kokevat tulevansa kuulluiksi. Tämän tilaisuuden jälkeen sovitaan yksilökeskustelut. Myös pari- tai pienryhmäkeskusteluja voidaan järjestää sovittelijan ehdotuksesta.  Kaikkien sovitteluun osallistujien tulee olla läsnä infossa.

Yksilökeskusteluissa jokainen työyhteisön jäsen saa kertoa oman kokemuksensa ja näkemyksensä. Kuulluksi tuleminen auttaa hahmottamaan omaa tilannetta yhteisössä, ja yksilö rohkaistuu puhumaan omalla suullaan yhteiskeskustelussa. Jokaisen kokemus on ainutlaatuinen ja jokaisen tarina ansaitsee tulla kuulluksi.

Yksilökeskustelujen perusteella sovittelija voi pyytää pari- ja/tai pienryhmäkeskusteluja toteutettavaksi ennen yhteiskeskustelua.

Yhteiskeskustelu käydään yksilökeskustelujen jälkeen. Tämän sovittelutapaamisen tavoitteena on, että osapuolet ymmärtävät toistensa tunteita ja näkemyksiä. Keskustelua käydään niin kauan, että yhteinen ymmärrys saavutetaan. Sovitteluprosessiin osallistuminen on pakollista, mutta ketään ei voi velvoittaa kirjoittamaan sopimusta. Mikäli yhteinen näkemys saavutetaan, siitä kirjoitetaan sopimus osallistujien esittämien tarpeiden ja ehdotusten pohjalta.

Sopimukseen kirjataan myös seuranta-ajankohta. Sopimuksen seuraajana toimivat yleensä sovittelijat.